Η Διαχείριση Διαμόρφωσης (Configuration Management) συνεχίζει να αποτελεί πεδίο έντονων συζητήσεων στην κοινότητα του IT Service Management και όχι άδικα. Όλοι δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του Configuration Management και σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν τη Βάση Δεδομένων Διαχείρισης Διαμόρφωσης (CMDB) ως ταυτόσημη έννοια. Σε σχέση με τη CMDB, αρκετοί δηλώνουν πως έχουν σε εξέλιξη τη δημιουργία […]
Η Διαχείριση Διαμόρφωσης (Configuration Management) συνεχίζει να αποτελεί πεδίο έντονων συζητήσεων στην κοινότητα του IT Service Management και όχι άδικα.
Όλοι δηλώνουν πως αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του Configuration Management και σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν τη Βάση Δεδομένων Διαχείρισης Διαμόρφωσης (CMDB) ως ταυτόσημη έννοια.
Σε σχέση με τη CMDB, αρκετοί δηλώνουν πως έχουν σε εξέλιξη τη δημιουργία της, ελάχιστοι έχουν μια που να λειτουργεί, ενώ πολλοί δηλώνουν πως το έργο που είχαν απέτυχε για διάφορους λόγους με κυριότερο την έλλειψη υποστήριξης από την ανώτερη διεύθυνση.
Ο κίνδυνος όταν ερμηνεύουμε το Configuration Management ως CMDB είναι να μείνουμε στα στενά όρια της απλής καταγραφής των CIs, αλλοιώνοντας όμως έτσι το νόημα, την ευρύτητα και τη σημαντικότητα της έννοιας.
Το Configuration Management δεν είναι απλώς η καταγραφή των παγίων ενός οργανισμού. Έχει ως κύριο αντικείμενο να καταγράψει τις σχέσεις και εξαρτήσεις μεταξύ των στοιχείων (CIs) που αποτελούν κάθε υπηρεσία που παρέχει ο οργανισμός.
Στην δεδομένη και αυξανόμενη πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών χρειαζόμαστε
Άμεση εικόνα των υπηρεσιών και υποδομών
Βελτίωση του προγραμματισμού της αλλαγής και αξιολόγηση του επιχειρηματικού κινδύνου
Υποστήριξη της διαχείρισης του κύκλου ζωής των πόρων ΙΤ
χρήση αδειών ελέγχου και συμμόρφωσης (compliance, audit)
Καταγραφή των οικονομικών στοιχείων για την κοστολόγηση και χρέωση
Ένα καλά σχεδιασμένο και ακριβή CMDB είναι ένα κρίσιμο μονοπάτι ανάμεσα σε IT Service Management, IT Operations και διαδικασίες IT Διακυβέρνηση στην υποστήριξη βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Τα οφέλη για τον οργανισμό Πληροφορικής και τους εταίρους του αντικειμενικά ακολουθούν τις αρχές value chain economics