Με αφορμή τα δημοφιλή πλέον σε όλους Capital Controls σκέφτηκα να σας πω μερικά πράγματα για την προσέγγιση του ITSM στα οικονομικά. Αναφορά στη Χρηματοοικονομική Διαχείριση (Financial Management) λοιπόν, το οποίο είναι και από τα απαιτούμενα για το ISO 20000.
Στην αγορά της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών η απαίτηση για παροχή λύσεων και υπηρεσιών στον ελάχιστο χρόνο και με το μικρότερο κόστος γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Πελάτες και πάροχοι είναι αναγκασμένοι να μελετούν την επιχειρηματική σκοπιμότητα (Business Cases) ώστε να δικαιολογήσουν επαρκώς το κόστος των νέων ή τροποποιημένων υπηρεσιών που ζητούν ή προσφέρουν αντίστοιχα.
Το Financial Management περιλαμβάνει υπολογισμούς όπως για παράδειγμα η Απόδοση των Επενδύσεων (Return on Investment), ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (Internal Rate of Return), καθώς και βοήθεια για την εκτίμηση της συνολικής αξίας της επένδυσης. Αυτό όμως που αρκεί να θυμάστε είναι η εφαρμογή 3 διεργασιών:
Accounting
Οι παραγγελίες και τα έξοδα (αγορές, ενοικιάσεις, αναλώσεις) πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά.
Η λεπτομέρεια στην καταγραφή θα μας βοηθήσει να συνθέσουμε ένα ακριβές μοντέλο κόστους και
θα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και να υπολογίζουμε την επίδραση, από οικονομικής άποψης, των νέων ή τροποποιημένων υπηρεσιών.
Budgeting
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται ! Η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού επιτρέπει την πρόβλεψη και τον έλεγχο της κατανομής των πόρων στην οργάνωση. Ο προϋπολογισμός είναι η πρόβλεψη “Τι χρήματα θα διατεθούν” και με τη λογιστική παρακολουθούμε “Πού πήγαν αυτά τα χρήματα”.
Charging
Ο τιμοκατάλογος των υπηρεσιών πρέπει να είναι σαφής, συνοπτικός και επικοινωνημένος ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις στις χρεώσεις. Για το εσωτερικό του οργανισμού μπορείτε να εφαρμόσετε εικονικές χρεώσεις ώστε να υπάρχει η αίσθηση της αξίας και μεγαλύτερη εκτίμηση για τις υπηρεσίες που παρέχονται.
Μαζί με την επεξεργασία αριθμών να θυμάστε το ABC (Accounting, Budgeting, Charging), φροντίστε για την εφαρμογή του και είστε στο σωστό δρόμο για πετυχημένο Financial Management.
Εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης και ανάμεικτων συναισθημάτων από την επίτευξη της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις.
Αυτό που μας χρεώνουν είναι η άρνηση, όλα αυτά τα χρόνια, να προχωρήσουμε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται πρωτίστως στο Δημόσιο αλλά όχι μόνο. Αν θέλουμε πραγματικά να αποδώσουν και να δούμε ανάπτυξη θα πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις απ’ όλους τους συμμετέχοντες στην παραγωγική διαδικασία.
Ενώ η βιομηχανία και η πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 850.000 Μικρό-Μεσαίες Επιχειρήσεις (άρα στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες) προσφέροντας το 87% της συνολικής απασχόλησης.
Συμπερασματικά θα πρέπει να στηριχθούμε σ’ αυτές τις Μικρό-Μεσαίες Επιχειρήσεις για την ανάπτυξη. Έχοντας ως απτό παράδειγμα χώρες πολύ μικρότερες από εμάς που καταφέρνουν να ευημερούν στον τομέα των υπηρεσιών, είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε εύκολα και γρήγορα να πετύχουμε ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα. Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σε γνώσεις και ικανότητες.
Το απαραίτητο όμως είναι, να καταλάβουν οι Επιχειρήσεις την ανάγκη και τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων και να δεσμευτούν στην υλοποίησή τους, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς σε γεωγραφικά όρια.
Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσετε με τις μεταρρυθμίσεις είναι η εφαρμογή IT Service Management το οποίο έχοντας μια προσέγγιση με επίκεντρο τον πελάτη και βασισμένη στη δημιουργία αξίας τόσο για τον τελικό χρήστη, όσο και για την ίδια την επιχείρηση αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικότητας εστιασμένης στη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την παραγωγική διαδικασία και τη γνώση, ενώ παράλληλα προωθεί μια κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης.
Το ιδανικό βέβαια σενάριο είναι πιστοποιήσετε και να πείσετε εαυτούς και αλλήλους (εντός και εκτός συνόρων) για την αξιοπιστία και την οργάνωσή σας, με ένα ISO 20000.
Όλοι συμφωνούμε πως πρέπει τα πράγματα να αλλάξουν και είναι πιστεύω η κατάλληλη στιγμή, αρκεί όλοι να αποφασίσουμε να δράσουμε.