Με απασχολεί αρκετά έντονα, όπως και αρκετούς φίλους της στήλης, το θέμα του Bring Your Own Device (BYOD) σε επιχειρηματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Διαβάζω σε αρκετά άρθρα την αβασάνιστη, κατά την προσωπική μου άποψη, τοποθέτηση πως η υιοθέτηση του BYOD αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων ή καθιστά έναν εργοδότη, πιο ευέλικτο, πιο ελκυστικό και πιο αποδοτικό.
Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια εποχή που και η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία αλλά και οι χρήστες, έχουν ξεπεράσει τις «φοβίες» τους με τους υπολογιστές. Όλο και περισσότεροι έχουν στη κατοχή τους laptop, smart-phone ή tablet (πολλές φορές και όλα μαζί) και η χρήση τους για πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο και στις εφαρμογές και δεδομένα προβάλλεται ολοένα και περισσότερο ως καλή ιδέα, ως ανάγκη ή και ως αναπόφευκτη πραγματικότητα.
Προσωπικά θεωρώ πως το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών υποστήριξης της κινητικότητας (mobility) με ανάπτυξη υποδομών, μεθόδων, εργαλείων, εφαρμογών και αυτοματισμών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στις εφαρμογές και την πληροφορία στο σημείο, στη μορφή και τη στιγμή που την χρειάζονται οι εργαζόμενοι.
Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών είναι αυτή που θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα και όχι το αν θα φέρει ο εργαζόμενος την προσωπική συσκευή του.
Η βεβιασμένη μάλιστα, υιοθέτηση του BYOD εγκυμονεί κυρίως κινδύνους ασφάλειας, αλλά επίσης θέματα κυριότητας εταιρικών πόρων, σε ορισμένες περιπτώσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, ελλιπούς υποστήριξης και επιχειρηματικής συνέχειας.
Θα συνιστούσα, καταρχήν την προσεκτική δημιουργία των συνθηκών που αναφέραμε (συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των διαδικασιών) και στη συνέχεια μια προσέγγιση ελεγχόμενης παροχής επιλεγμένων τεχνολογιών και συσκευών, Choose your Own Device (CYOD), όπου ο υπάλληλος θα έχει την επιλογή της προσωπικής του προτίμησης αλλά κυρίως ο οργανισμός θα διατηρεί τον έλεγχο, θα μπορεί να παρέχει υποστήριξη και θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη ασφάλεια.
Στον κόσμο του IT, το να αναδεικνύουμε νέους τρόπους και συνδυασμούς σχεδιασμού και λειτουργιών υπηρεσιών έχει καταστεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ένας συνδυασμός εξ αυτών, το DevOps, αφορά την μίξη της ανάπτυξης και υποστήριξης, καθόλη την διάρκεια του κύκλου ζωής της υπηρεσίας με μια agile προσέγγιση. Το DevOps έχει αγκαλιαστεί από την γενιά εταιριών όπως Google, Amazon, Flickr, LinkedIn και Facebook.
Η διαφορά του DevOps από το ITIL, επικεντρώνεται κυρίως, στους μικρότερους χρόνους της μετάβασης υπηρεσίας (service transition). Για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος που απαιτείται από την παράδοση μιας νέας έκδοσης από την ομάδα ανάπτυξης μέχρι την υλοποίηση της υπολογίζεται στις έξι εβδομάδες, ανεξάρτητα του μεγέθους της έκδοσης και της ενημέρωσης παράδοσης προς το service management. Διάφορες αναλύσεις δείχνουν ότι με αυτήν την προσέγγιση υπάρχει μια συνεχής καθυστέρηση παραδοτέων. Τα αίτια σχετίζονται στον συνδυασμό διαδικασιών όπου χρειάζεται re-testing της υπηρεσίας που έχει ήδη ελεγχθεί από την ομάδα ανάπτυξης και υπάρχει αναμονή στην αποδοχή της αλλαγής από το Change Advisory Board. Το Flickr αναφέρει μέχρι και δέκα επιτυχώς υλοποιημένες εκδόσεις ανά ημέρα στην παραγωγή, χωρίς καμία έκδοση να έχει χαρακτηριστεί ως «επείγουσα». Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο από οργανισμούς που διαθέτουν παραδοσιακούς μηχανισμούς έκδοσης υπηρεσιών.
Η προσέγγιση του DevOps, στοχεύει στην διαχείριση του κύκλου ζωής της υπηρεσίας από μια ιδία ομάδα ανθρώπων, αρχομένης από την συλλογή προδιαγραφών, σχεδιασμό, ανάπτυξη, testing, υλοποίηση μέχρι και υποστήριξη. Η ομάδα είναι επίσης υπεύθυνη για τις επιχειρηματικές σχέσεις με πελάτες καθώς και προμηθευτές. Αυτό που το DevOps απορρίπτει στις λειτουργίες του, είναι οι πολλαπλοί ρόλοι του service management, που απαιτούν απανωτά handovers από τον σχεδιασμό στην ανάπτυξη, από την ανάπτυξη στο testing, κ.ο.κ., που απαιτούν μηχανισμούς μεταφοράς τεχνογνωσίας με κίνδυνο να «χαθεί» γνώση.
Κάποιοι οργανισμοί ήδη λειτουργούν στην συνταγή του DevOps με ITIL, επιδιώκοντας να επωφεληθούν απο τις ώριμες βέλτιστες πρακτικές και την εμπειρία του ITIL σε συνδυασμό με την αναδυόμενη agile προσέγγιση του DevOps.